Nem segít az ingázóknak a Fidesz

A Külügyi Bizottság ülésén a kormánypárti többség leszavazta azt a határozati javaslatomat, amelyet az Ausztria és Magyarország között ingázók helyzetének javítása, valamint a 30 kilométeres és 24 órás korlátozás eltörlése érdekében nyújtottam be.

A bizottsági ülésen ismét kiálltam a nyugati határszélen élőkért, köztük a Vas megyeiekért. Elmondtam: a jelenlegi szabályozás túlságosan szigorú feltételeket állapít meg. Sok olyan magyar munkavállaló vagy tanuló jár át Ausztriába, aki Magyarország területének az államhatárvonaltól számított 30 kilométeres sávján kívül él vagy Ausztriában az államhatártól számított 30 kilométeres sávnál messzebb dolgozik vagy tanul. Sokan nem napi, hanem heti szinten vagy ritkábban járnak haza Magyarországra.

A határzárral kapcsolatos korlátozások jelentősen megnehezítik az érintettek helyzetét. Életszerű intézkedéseket kell hozni, a 30 km-es és 24 órás limitet pedig el kell törölni – megfelelő óvintézkedések mellett.

Szintén kiemeltem, hogy a gyakorlatban az illetékes szervek korrekt módon kezelik a helyzetet, mégis világos szabályozásra, a rendelet megváltoztatására van szükség. Utaltam arra is, hogy sok osztrák állampolgár azért utazik Magyarország területére, hogy itt igénybe vegyen különféle szolgáltatásokat vagy vásároljon. A jelenlegi szabályozás ezt is megnehezíti, ez pedig az érintett magyar mikro- és kisvállalkozásokat hozza kedvezőtlen gazdasági helyzetbe, hiszen jelentős bevételkiesésük keletkezett a járványhelyzet alatt, és sokan voltak kénytelenek a leépítés vagy a bezárás mellett dönteni.

A szakbizottság képviselői között érdemi vita alakult ki, a céllal pedig többen egyetértettek. Ám végül egyedüli ellenzékiként Gurmai Zita képviselőtársam támogatta a javaslatot, a fideszes többség elutasította azt.

Bana Tibor országgyűlési képviselő, a Közösen Vas Megyéért Egyesület elnöke

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s