Év végi villáminterjú Bana Tiborral, Vas megye egyetlen ellenzéki országgyűlési képviselőjével

Hamarosan itt az év vége és a számadások ideje. Bana Tiborral, Vas megye egyetlen ellenzéki országgyűlési képviselőjével, a Közösen Vas Megyéért Egyesület elnökével készített villáminterjút a Nyugat.hu.


A koronavírus-járvány mindenkinek komoly nehézséget okozott. Mit gondol, kik a legnagyobb vesztesei a pandémiának?

Természetesen azok a családok, akik a hozzátartozójukat veszítették el. Őket ezúton szeretném őszinte részvétemről biztosítani. Emellett egyértelműen a turizmus-vendéglátás és a szektor dolgozói.

A kormánynak ugyan voltak apró lépései, hogy segítséget nyújtson számukra, ám ezeket nem tartom elegendőnek. Ezért is nyújtottam be több határozati javaslatot a mikro- és kisvállalkozások megsegítésére. Többször jeleztem a kormánytöbbség felé, hogy a falusi turizmusban érdekelt szállásadók nagy része is kimaradt a kompenzációból.

Szorgalmaztam, hogy kapják meg ők is a szállodaláncokhoz hasonlóan a támogatást. Januárban újabb javaslatokkal fogok élni a vállalkozások megmentése érdekében.

Úgy gondolom, hogy a gyári dolgozók is megszenvedték az idei évet. Az állásvesztés és a fertőzés veszélye kísérte végig az évet az ágazatban. Több megkeresést is kaptam szombathelyi gyári dolgozóktól, akik elmondták, hogy bizonyos cégek nem fordítanak kellő figyelmet a védekezésre. Ezt követően levélben kerestem meg a város legnagyobb gyárainak vezetőit, hogy tegyenek meg mindent a munkavállalóik védelme érdekében. A hozzám érkező visszajelzések alapján voltak pozitív fejlemények, de sajnos nem minden esetben.

A nyugati határszél közelsége miatt az ingázók élete is megnehezült. Hogyan látja most az ő helyzetüket?

A rendszerváltozás óta nem voltak olyan nehéz helyzetben az ausztriai munkavállalók, mint az idei évben. Mindenki előtt ismert, hogy a kormány gyorsan lezárta a határokat és egyre szigorúbb korlátozásokat vezetett be. A képviselők közül elsőként kértem a kormányt és személyesen Szijjártó Pétert több alkalommal, hogy lazítsanak a korlátozásokon.

Javaslataim értő fülekre találtak, ennek következtében több határátkelő is újra megnyithatott. Emellett javasoltam, hogy fogadják el az Európai Unió területén készített koronavírus-teszteket. Ezt az indítványomat részben támogatták. Amit tudok, továbbra is megteszem.

Aki követte a munkásságát, az láthatta, hogy az egészségügy témájában is egyre többször nyilvánult meg.

Valóban így van. A Markusovszky Kórház kapcsán például többször fordultam a minisztériumhoz. Erre azért volt szükség, mert aggasztó hírek érkeztek az ott uralkodó állapotokról.

Sajnos a kórház vezetése és a Fidesz igyekezett úgy beállítani a dolgot, mintha minden a legnagyobb rendben lenne, azonban a hozzám érkező megkeresések, valamint a sajtóhírek is azt bizonyították, hogy komoly gondok voltak az intézménynél. Remélhetőleg a problémákat orvosolják. Azt ígérhetem, hogy továbbra is kiemelt figyelmet fogok fordítani a Markusovszky Kórházra, valamint a többi Vas megyei egészségügyi intézményre.

A kórház mellett többször szólaltam fel az egészségügyi szakdolgozók és az alapellátásban tevékenykedők helyzetének kapcsán is. Határozati javaslatot nyújtottam be az alapellátásban dolgozók anyagi megbecsülésének javítása érdekében. Ezt a kormány ugyan bizottsági szinten leszavazta, mégis lehetett hallani arról, hogy hajlik az ágazatban tevékenykedők helyzetének megnyugtató rendezésére.

Amíg ez valósággá nem válik, újra és újra szembesíteni fogom őket az ígéretükkel.

Itt szeretném megragadni az alkalmat, hogy köszönetet mondjak minden egészségügyi és szociális dolgozónak az elmúlt időszakban végzett emberfeletti munkájáért!

Itt az év vége, közelednek az ünnepek. A következő hetek a pihenéssel telnek?

A családi karácsonyozás fontos volt nekem, az ünnepet meg kell élni. Nagyon nehéz éven vagyunk túl és sok munka vár majd.

Több megkeresést kaptam például a Falco-gyár újbóli levegő- és zajszennyezése miatt, így munkatársaimmal és a Közösen Vas Megyéért Egyesülettel jelenleg azon dolgozunk, hogy megoldást találjunk a helyzetre. A következő hetekben több találkozóm is lesz az ügy kapcsán, és magam is többször fogok a helyszínen tájékozódni.

Emellett szeretnénk megvizsgálni, milyen hatósági lehetőségeink vannak, hogy megszűnjön ez az áldatlan állapot.

Ígérem, hogy a szombathelyiek és a környező településeken élők továbbra is számíthatnak rám.

Ezúton kívánok nekik és minden Vas megyeinek áldott, békés karácsonyt és egy sokkal boldogabb, sikerekben gazdag új évet!

Ez az interjú a Nyugat.hu felületén jelent meg. Az eredeti cikk megtekintéséhez kattintson 👉IDE!


Kapcsolódó tartalom:

Bana Tibor felszólal az Országgyűlésben.

Igyekeztem tenni azért, hogy a közlekedésben, az egészségügyben, a szociális szférában, az oktatásban, a kulturális életben vagy a turizmus-vendéglátásban dolgozók valódi anyagi és erkölcsi megbecsülésben részesüljenek.

– Bana Tibor országgyűlési képviselő, a Közösen Vas Megyéért Egyesület elnöke

Év végi villáminterjú Bana Tiborral, Vas megye egyetlen ellenzéki országgyűlési képviselőjével” bejegyzéshez egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: Beszámoló képekben a 2020-as évről – KÖZÖSEN VAS MEGYÉÉRT EGYESÜLET

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s