A holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapjára

Lassan nyolc évtized telt el az emberiség történelmének egyik legnagyobb borzalma óta, de mégis szükséges, hogy emlékezzünk a holokauszt hatmillió áldozatára, emlékezzünk arra a félmillió magyar honfitársunkra, akik e borzalmas népirtás áldozatává váltak.

Emlékezzünk például Bernstein Béla szombathelyi íróra, történészre és főrabbira, aki igaz magyarként többször is felemelte szavát a trianoni igazságtalanság ellen. Tisztelték és szerették Szombathelyen. Sajnálatos módon ő sem kapott felmentést a zsidótörvények alól, ezért 1944-ben gettóba zárták. Hősiességéről és becsületéről tett tanúbizonyságot akkor, amikor nem hagyta magára híveit, pedig fia elintézte, hogy Budapestre mehessen. Auschwitzig ment velük, ahonnan sosem tért vissza és ahova csak Bibliáját vitte.

„Rémhirek és férgek közt él itt francia, lengyel, hangos olasz, szakadár szerb, méla zsidó a hegyekben, szétdarabolt lázas test s mégis egy életet él itt, -jóhírt vár, szép asszonyi szót, szabad emberi sorsot, s várja a véget, a sűrü homályba bukót, a csodákat.”

(Radnóti Miklós: Hetedik ecloga)

A holokauszt nemzetközi emléknapján a Közösen Szentgotthárdért Egyesülettel megemlékeztünk a soá áldozatairól a szentgotthárdi elhunytak nevét tartalmazó táblánál.

Bana Tibor, Vas megye országgyűlési képviselője, a Közösen Vas Megyéért Egyesület elnöke

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s