Szívügyünk az Őrség!

Az elmúlt napokban több internetes hírportál számolt be arról, hogy az Őrségi Nemzeti Park Natura 2000-es védett területén a MOL Őrség Szénhidrogén Kft. szénhidrogén kutatása és feltárása céljából ipari mélyfúrás lemélyítését tervezi. A Közösen Vas Megyéért Egyesület is több megkeresést kapott a témával kapcsolatban, a környéken élő lakosság és helyi vállalkozások is aggódnak a tervezett beruházás negatív hatásai miatt. Egyesületünk aktívan foglalkozik a témával!

A helyiek egy csoportja online aláírásgyűjtő petíciót indított, hogy megakadályozzák a természetvédelmi területen tervezett létesítmény engedélyeztetési folyamatát.

A Közösen Vas Megyéért Egyesület tagjai, valamint egyesületünk munkáját segítő külsős szakértők megkezdték az Őri-M-1 jelű új szénhidrogén-termelési célú és kutató mélyfúrás engedélyeztetésére beadott előzetes vizsgálati dokumentációk tanulmányozását. A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint a beruházás megvalósításához szükséges munkálatokat a MOL Őrség Szénhidrogén Kft. olyan különleges madárvédelmi és kiemelt jelentőségű természetmegőrzésű területen kívánja elvégezni, amely indokolja, hogy a 2022. I. félévében tervezett furat lemélyítéssel kapcsolatos fejleményeket egyesületünk megkülönböztetett figyelemmel kísérje.

A Közösen Vas Megyéért Egyesület minden esetben – ahogy most is – a helyi lakosság, illetve a helyben vagy Őriszentpéter környékén tevékenykedő vállalkozások érdekeit fogja képviselni. A tervezett létesítményhez készült hatásbecslési és előzetes vizsgálati dokumentációk is azt bizonyítják, hogy már a fúrások megkezdéséhez szükséges infrastruktúra kialakításakor is magas környezetterhelő faktorok megjelenésére lehet számítani, ezért egyesületünk minden lehetőséget megragad annak érdekében, hogy elérje: az egyes gazdasági csoportok tevékenységének bővülése minden esetben az érintett lakosság életminőségének és környezetének romlása nélkül menjen végbe.

A Közösen Vas Megyéért Egyesület bármilyen konstruktív megkeresést szívesen fogad a témával kapcsolatban. Vas megyei lokálpatrióta egyesületként szeretnénk elérni, hogy az Őrség természeti és kulturális értékeit megőrizzük a jövő nemzedékei számára is.

Közösen Vas Megyéért Egyesület

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s