Nekrológ: bezár a szentgotthárdi kenyérgyár

Szeptember 1-jével bezár Vas megye egyik legrégebbi és legjobb termékeit gyártó péksége, a szentgotthárdi „kenyérgyár”. Működését az 1960-as évek elején kezdte meg és évtizedeken keresztül szolgálta ki kiváló termékeivel a lakosságot. Mindezek közül a legnépszerűbb a „szentgotthárdi 2 kilós kenyér” volt. A „gotthárdi kétkilós” fogalom, aki megkóstolta, sosem felejti el az ízét. Az elszármazott szentgotthárdiak gyakran kérték meg ismerőseiket, családtagjaikat, hogy látogatásuk alkalmával vigyenek városunk finomságából.

Az üzem bezárása sok kérdést vet fel a szentgotthárdiakban. Mi indokolhatta a bezárását egy olyan üzemnek, amely hosszú évtizedeken keresztül látta el a környéket a legjobb minőségű termékekkel és miért nem igyekezett a kormány segítő kezet nyújtani a gyárnak?

Sajnos azt kell tapasztalnunk, hogy az értékmegőrzés sokszor csak szavakban fontos a kormánynak. A magyar állam komoly támogatásokat nyújt olyan, franchise módon működő országos pékséghálózatnak, amely nem a legjobb termékek előállítására és a lakossági igények kielégítésére, hanem a legnagyobb haszon elérésére törekszik, megfojtva ezzel az olyan tradicionális termékeket gyártó üzemeket, mint városunk péksége.

A gyár bezárásával a termékek előállítása Körmenden folytatódik. Azonban egyelőre nem tudjuk, hogy megkapjuk-e azt a minőséget és azt az ízvilágot, amellyel a szentgotthárdi kenyérgyár évtizedekig kiszolgált minket. Némi reménysugár, hogy a szentgotthárdi dolgozók nagyobb része a körmendi gyáregységben is folytatja munkáját, bár rengeteg a kérdőjel.

A gyár összes volt és jelenlegi dolgozójának ezúton is köszönöm a sok évtizedes kitartó munkáját, továbbá hogy ilyen remek finomságokkal láttak el mindannyiunkat! Bízom benne, hogy hamarosan pozitív változások jöhetnek hazánkban és városunkban – amiért jómagam is teljes erőbedobással küzdök -, és remélem, hogy ennek következtében újra fellángolhatnak a szentgotthárdi kenyérgyár kemencéi is.

Bana Tibor

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s