Bana Tibor: a Vas megyei gyárakhoz és az Országgyűléshez fordulok

Az elmúlt napokban több megkeresés érkezett hozzám különböző Vas megyei, elsősorban szombathelyi gyárak dolgozóitól. Elmondták: egyre több munkatársuk fertőződik meg koronavírussal. Emiatt a dolgozók félnek és féltik a családjukat, sok esetben pedig úgy érzik, a cégek nem tesznek meg mindent a gyáregységekben a védekezésért és nem minden esetben tekintik elsődlegesnek a dolgozók egészségét, sokkal inkább a termelés gördülékenységét. Az elmondások szerint nem mindig történnek meg a megfelelő fertőtlenítések, miután kiderül, hogy koronavírus-fertőzött volt egy adott műszakban, illetve nem történik meg a kontaktkutatás során a dolgozók értesítése a Nemzeti Népegészségügyi Központ részéről, valamint a gyárak is csak nagyobb csúszással vagy egyáltalán nem tesztelik dolgozóikat.

Természetesen a kontaktszemélyek értesítése és tesztelése elsődlegesen a magyar állam feladata, azonban a gyáraknak is megvannak erre a lehetőségeik. Azzal, hogy a cégek folyamatosan tesztelik dolgozóikat, nagyban hozzájárulhatnak a vírus terjedésének megakadályozásához, védhetik dolgozóikat, ezzel pedig termelésüket is biztosíthatják.

A mai napon nyílt levélben fordulok az 50-nél több foglalkoztatottal rendelkező gyárak vezetősége felé, melyben azt kérem tőlük, hogy tegyenek meg mindent munkatársaik védelme érdekében.

Levelemben segítségemről is biztosítani szeretném a cégek vezetőit. Éppen ezért határozati javaslattal élek az Országgyűlés felé, hogy az állam tegye ingyenessé – akár adókedvezmény formájában – a több mint 50 főt foglalkoztató, ipari termelést folytató cégeknél a koronavírus-teszteket, abban az esetben, ha dolgozóik létszámának legalább 10%-a koronavírus-fertőzötté válik.

Ezzel is gátat szabhatunk a vírus terjedésének, megóvhatjuk az egészséges dolgozókat és megelőzhetjük, hogy egyes cégek a kieső munkatársak miatt a leállás szélére kerüljenek. Vigyázzunk egymásra!

Bana Tibor országgyűlési képviselő, a Közösen Vas Megyéért Egyesület elnöke

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s